ზუთხის მოშენების ბიზნეს გეგმის მომზადება 577 235 400

ზუთხის მოშენების ბიზნეს გეგმის მომზადება

აკვაკულტურაში ზუთხი გამოიყენება  ხიზილალისა და ხორცის წარმოებისთვის. ზუთხის  მაღალი კომერციული ღირებულებისა და თევზის მეურნეობის პირობებთან კარგი ადაპტაციის უნარის გამო, რუსული ზუთხი განსაკუთრებულ ადგილს იკავებს ზუთხის სამრეწველო ინდუსტრიაში.

ზუთხის მოშენების ბიზნეს გეგმის მომზადება

1.ზუთხის ბიოლოგიური მახასიათებლები

ზუთხი ბუნებრივად ცხოვრობს კასპიის, შავი და აზოვის ზღვების აუზებში, ასევე დიდ მდინარეებში. მას ახასიათებს სხეულის დიდი, სიცოცხლის და კვერცხუჯრედის გამომუშავების ხანგძლივი უნარი.
ზუთხის  ძირითადი ბიოლოგიური მახასიათებლებია:

  • ზომა და წონა: მოზრდილები აღწევენ 20 კგ-მდე წონას, თუმცა აკვაკულტურის პირობებში წონა ჩვეულებრივ ნაკლებია.
  • ხანგრძლივი მომწიფების ციკლი: მდედრი მწიფდება 8-12 წლის ასაკში, ხოლო მამრები 6-8 წლის ასაკში.
  • ტემპერატურის პრეფერენციები: რუსული ზუთხის ზრდისა და კვებისათვის წყლის ოპტიმალური ტემპერატურაა 18–22°C.

2.ზუთხის ფერმის შერჩევა და მომზადება

ზუთხის მოშენება საჭიროებს შესაფერის პირობებს, მათ შორის წყლისა და საკვების მიწოდების სპეციალურ სისტემებს.

მეურნეობების სახეები
მოშენება შესაძლებელია როგორც აუზების სისტემებში, ასევე RAS-ში (რეცირკულაციური აკვაკულტურის სისტემები). ფერმის თითოეულ ტიპს აქვს საკუთარი მახასიათებლები:

  • აუზის სისტემები: ისინი უზრუნველყოფენ ბუნებრივ პირობებს, თუმცა საჭიროებენ მეტ სივრცეს და დამოკიდებულია გარე ფაქტორებზე, როგორიცაა წყლის ხარისხი და ტემპერატურა.
  • RAS: დახურული სისტემები იძლევა ყველა გარემოს პარამეტრის კონტროლის საშუალებას, ამცირებს დაბინძურებასთან და ამინდის პირობებთან დაკავშირებულ რისკებს, მაგრამ მოითხოვს აღჭურვილობის მაღალ ხარჯებს.

3. წყლის მომზადება და ფილტრაცია

სუფთა წყალი წარმატებული გამრავლების ერთ-ერთი მთავარი ფაქტორია. ოპტიმალური პარამეტრები მოიცავს:

  • ტემპერატურა: 18–22°C.
  • ჟანგბადი: ჟანგბადის გაჯერება 7-9 მგ/ლ.
  • ფილტრაცია: წყლის რეგულარული გაწმენდა ამიაკის, ნიტრატებისა და სხვა ნარჩენებისგან.

4. ინკუბაცია

ქვირითის  ინკუბაციის პროცესი მოითხოვს პირობების ფრთხილად კონტროლს.

ქვირითის  შერჩევა და წარმოება

მნიშვნელოვანია ჯანსაღი, სექსუალურად აქტიური მწარმოებლების შერჩევა. მომწიფებულ  ზუთხებს უსვამენ ჰორმონებს ქვირითობის სტიმულირებისთვის, რაც ხიზილალის წარმოების პროცესის სინქრონიზაციის საშუალებას იძლევა.

ინკუბაცია

ზუთხის ხიზილალას სჭირდება სტაბილური ტემპერატურა 15-18°C და წყლის მუდმივი ნაკადი ჟანგბადის მიწოდებისთვის. საინკუბაციო მოწყობილობა წყლის ნაზი შერევით ჩვეულებრივ გამოიყენება კვერცხების ერთმანეთთან შეწებების თავიდან ასაცილებლად. ინკუბაციის პროცესი დაახლოებით 7-10 დღე გრძელდება.

ლიფსიტების ზრდა

გამოჩეკვის შემდეგ ლარვას ათავსებენ სპეციალურად მომზადებულ ავზებში ჟანგბადით გაჯერებული წყლით. ამ დროს ისინი განსაკუთრებით დაუცველები არიან და საჭიროებენ იდეალურ პირობებს, რათა მინიმუმამდე დაიყვანოთ დანაკარგები ადრეულ ეტაპზე.

5. ახალგაზრდა თევზების კვება და მოვლა

კვება არის ზუთხის თევზის ზრდისა და ჯანმრთელობის ძირითადი ელემენტი, რომელიც მოითხოვს როგორც საკვების ხარისხს, ასევე სწორად შერჩეულ რეჟიმს.

კვების ეტაპები

  • საწყისი სტადია: ახალგაზრდას დღეში რამდენჯერმე იკვებებიან ცილის მაღალი შემცველობით მცირე ზომის მარცვლებით.
  • მოზარდობის სტადია: თევზის ზრდასთან ერთად იზრდება საკვების რაოდენობა, მაგრამ კვების სიხშირე მცირდება 2-3-ჯერ დღეში.
  • მოზრდილები: კვება ტარდება დღეში 1-2-ჯერ, ტემპერატურისა და დაკავების პირობების მიხედვით.

საკვების არჩევანი

ზუთხებს სჭირდებათ სპეციალიზებული საკვები ცილებისა და ცხიმების მაღალი შემცველობით. საუკეთესო ვარიანტად ითვლება ზუთხის მშრალი გრანულირებული საკვების გამოყენება, რომელიც შეიცავს ნორმალური განვითარებისთვის აუცილებელ ვიტამინებს, მინერალებს და ცხიმოვან მჟავებს. თუმცა მხოლოდ მზა საკვებზე ყოფნა, ჩვენს რეალობაში აძვირებს პროდუქციას . ამიტომ, შეძლებისგადვარად სასურველი საკვების ნაწილის
თვითონ წარმოება.

6. ლიფსიტების შენარჩუნებისა და დაავადების პრევენციის პირობები

ზუთხის ჯანმრთელობა პირდაპირ დამოკიდებულია იმ პირობებზე, რომლებშიც ისინი ინახება. დაავადების პრევენცია და ჯანმრთელობის რეგულარული მონიტორინგი წარმატებული გამრავლების განუყოფელი ნაწილია.

ძირითადი დაავადებები

ზუთხებს ხშირად აზიანებენ ბაქტერიული ინფექციები, პარაზიტები და სოკოვანი დაავადებები. გავრცელებული დაავადებები მოიცავს:

  • აერომონასი: ბაქტერიული ინფექცია, რომელიც გამოწვეულია წყლის ცუდი ხარისხით და გადატვირთულობით.
  • სოკოვანი ინფექციები: ხშირად აზიანებს კვერცხებს და მოზარდებს მაღალი ტენიანობის პირობებში.

პრევენციული ღონისძიებები

  • წყლის ფილტრაცია და გაწმენდა: ხელს უშლის ნარჩენების და მავნე ბაქტერიების დაგროვებას.
  • თევზის რეგულარული შემოწმება: ინფიცირებული პირების დროული გამოვლენის საშუალებას იძლევა.
  • საკარანტინო პერიოდის შემოღება: განსაკუთრებით მაშინ, როდესაც ფერმაში ახალი ინდივიდები დაემატება.

7. რუსული ზუთხის მოშენების უპირატესობები და სირთულეები

უპირატესობები:

ზუთხი ძვირფასი შავი ხიზილალის წყაროა, რომელიც ბაზარზე საკმაოდ ძვირია.
ასევე მოთხოვნადია ფილესა და სხვა პროდუქტები.
შეუძლიათ სხვადასხვა პირობებთან ადაპტირება და თავს კარგად გრძნობენ როგორც აუზების სისტემებში, ასევე RAS-ში.

სირთულეები:

ხანგრძლივი მომწიფების პერიოდი და შედარებით ნელი ზრდა.
მაღალი მოთხოვნები წყლის ხარისხზე და კვების სპეციფიკურ პირობებზე.
აღჭურვილობისა და საკვების მიწოდების მაღალი საწყისი ღირებულება.

თევზის მეურნეობებში ზუთხის მოშენება აკვაკულტურის პერსპექტიული, მაგრამ შრომატევადი სფეროა. წარმატებული გამრავლება დამოკიდებულია წყლის ხარისხისა და ტექნიკური მოთხოვნების დაცვაზე, სწორად შერჩეულ საკვებზე და თევზის ჯანმრთელობის რეგულარულ მონიტორინგზე. ფერმერებისთვის ზუთხის მეურნეობა რჩება პერსპექტიულ სფეროდ, როგორც შიდა ბაზრისთვის, ასევე შავი ხიზილალისა და თევზის საერთაშორისო ექსპორტისთვის.


ბიზნეს გეგმების მომზადება ზომიერ ფასად და სწრაფად >> https://www.gen.ge/business-plans/

.

Leave A Reply

თქვენი ელფოსტის მისამართი გამოქვეყნებული არ იყო. აუცილებელი ველები მონიშნულია *