თანამედროვე ტექნოლოგიები და ტენდენციები ღვინის მრეწველობის განვითარებაში

ბოლო წლებში მსოფლიოში ღვინის წარმოება და მოხმარება სტაბილურად ზრდის ტენდენციას ავლენს. ამგვარად, ინგლისში ერთ სულზე წელიწადში 17,8 ლიტრი ღვინოა, გერმანიაში 21,1 ლიტრი, იტალიაში 67,1 ლიტრი, საფრანგეთში 68,6 ლიტრი.
ბოლო ხუთი წლის განმავლობაში დასავლეთ ევროპაში ღვინის მოხმარების ზრდამ საშუალოდ 1,2% შეადგინა.

თანამედროვე ტექნოლოგიები და ტენდენციები ღვინის მრეწველობის განვითარებაში

ღვინის მოხმარება აღმოსავლეთ ევროპაში

აღმოსავლეთ ევროპის ქვეყნებში ღვინის მოხმარების დინამიკა განსხვავებულია.
უნგრეთში ერთ სულ მოსახლეზე 28,3 ლიტრი ღვინოა, ჩეხეთში დაახლოებით 15,0 ლიტრი, პოლონეთში 5,6 ლიტრი. საშუალოდ, ღვინის წლიური მოხმარების კლება ბოლო ხუთი წლის განმავლობაში აღმოსავლეთ ევროპაში 4.0% იყო.
ბოლო წლების განმავლობაში საქართველოში ღვინის მოხმარება ერთ სულ მოსახლეზე კლების ტენდენციით ხასიათდება. („თიბისი კაპიტალის“ ღვინის ინდუსტრიის მიმოხილვა).
ამ წყაროს მიხედვით, 2006 წელს ერთ ადამიანზე ღვინის მოხმარება წლიურად 33.4 ლიტრს შეადგენდა, 2019 წელს კი ეს მაჩვენებელი 19.8 ლიტრამდე შემცირდა. თუმცა, ეს რიცხვი ჯერ კიდევ მაღალია საქართველოს საექსპორტო ბაზრებთან შედარებით, მათ შორის ჩინეთთან, რუსეთთან, უკრაინასა და ყაზახეთთან შედარებით.

ღვინის მოხმარება რუსეთში

რუსეთში   ალკოჰოლის  საშუალო მოხმარების საერთო მოცულობა ერთ სულ მოსახლეზე შეადგენს დაახლოებით 14,0-15,0 ლიტრს წელიწადში, ღვინის წილი კი აქ მხოლოდ 5-6%.
იმავდროულად, ღვინის მოხმარების ყველაზე დაბალი დონის მქონე ქვეყნებში (ფინეთი, შვედეთი, ნორვეგია, დიდი ბრიტანეთი) ღვინო აბსოლუტური ალკოჰოლის 10-12%-ს შეადგენს.
განვითარებული მეღვინეობის ქვეყნებში ეს მაჩვენებელი 70-80%-ია.
80-იანი წლების პოლიტიკის შედეგად ალკოჰოლის წარმოებასა და მოხმარებასთან დაკავშირებით და შემდგომი ეკონომიკური გარდაქმნების შედეგად, რაც მოხდა ბოლო ათი წლის განმავლობაში, ქვეყნის ღვინის ინდუსტრიის საწარმოები პრაქტიკულად ნედლეულის გარეშე აღმოჩნდნენ.
რუსეთის ფედერაციის სამხრეთში ვენახების ფართობი შემცირდა და მის აღსადგენად სერიოზული გრძელვადიანი ინვესტიციაა საჭირო.
დღეს, მკაფიო მენეჯმენტის სისტემის, სახელმწიფო მხარდაჭერისა და ინდუსტრიაში ინტეგრაციის არარსებობის პირობებში, მოსალოდნელია, რომ შიდა ნედლეულიდან ღვინის წარმოების კლების ტენდენცია მომდევნო წლებშიც გაგრძელდეს.
ჩამოსხმული ღვინის იმპორტის საბაჟო განაკვეთი ამჟამად მათი საბაჟო ღირებულების 25%-ია.
რუსული მარნები იმავე 25%-ს იხდიან ავზებში ნაყარი ღვინოების შემოტანისას.
იმავდროულად, დსთ-ს რიგ ქვეყნებში გაუქმდა იმპორტის საბაჟო გადასახადი ტანკებში ნაყარად იმპორტირებულ ღვინოებზე, რაც ხელს უწყობს მათი ეკონომიკის გაძლიერებას და მევენახეობა-მეღვინეობის საწარმოების განვითარებას.
დღეს ზოგადად ევროპაში მოთხოვნა ზომიერ და დაბალ ალკოჰოლურ სასმელებზე შესამჩნევად გაიზარდა.
ასე რომ, გერმანიაში, სასმელების გაყიდვების მოცულობა ალკოჰოლის შემცველობით 15-დან 20% მოცულობით.
გაიზარდა ბოლო ხუთი წლის განმავლობაში თითქმის 52%-ით. ვაშლის ნატურალური დაბალალკოჰოლური სასმელი „სიდრი“ ბოლო წლებში განსაკუთრებით პოპულარულია დასავლეთ ევროპის ქვეყნებში.


გადასვლა >> Winemaking

Leave A Reply

თქვენი ელფოსტის მისამართი გამოქვეყნებული არ იყო. აუცილებელი ველები მონიშნულია *