მეღვინეობა ბრაზილიაში
ბრაზილია (Brasil) – ბრაზილიის ფედერაციული რესპუბლიკა, ქვეყანა სამხრეთ ამერიკაში.
ფართობი 8,5 მლნ km2. მოსახლეობა 147,7 მილიონი ადამიანი; დედაქალაქი – ბრაზილია.
ბრაზილია არის ფედერაცია, რომელიც შედგება 23 შტატის, 3 ტერიტორიისა და ერთი ფედერალური ოლქისგან. ქვეყნის ცენტრალური და სამხრეთი ნაწილები უკავია ბრაზილიის პლატოს (უმაღლესი წერტილი არის ქალაქი ბანდეირა, 2890 მ). ჩრდილოეთით არის ამაზონის დაბლობი და გვიანას პლატო.
უკიდურეს სამხრეთში არის ლაპლატას დაბლობი. კლიმატი იცვლება ჩრდ.-3-დან სამხრ. -3-მდე ეკვატორულიდან სუბტროპიკულამდე (იანვრის საშუალო ტემპერატურა 23-დან 29 ° C-მდე, ივლისში – 16-დან 24 ° C-მდე), ნალექები 3000 მმ-დან ამაზონის 3 დაბლობში 500 მმ-მდე.
ბრაზილიის პლატოს ჩრდილო-აღმოსავლეთით და სამხრეთით 1200 მმ-მდე ჭარბობს წითელი ლატერიტული ნიადაგები.
ბრაზილია ინდუსტრიულ-აგრარული ქვეყანაა.
ალკოჰოლური სასმელები ბრაზილიაში
ბრაზილიაში ყველაზე პოპულარული სასმელებია ლუდი და კაშასა – ბრაზილიის მთავარი ეროვნული ალკოჰოლური სასმელი და მისი დამოუკიდებლობის სიმბოლო. კაშასა წარმოადგენს კასრში დაძველებულ შაქრის ლერწმის ფერმენტირებული წვენის დისტილატს, რომელსაც დამატებული აქვს ბრინჯი, სიმინდი, სოიო ან ხორბალი.
ღვინოებს შორის პროდუქციის უმრავლესობას ჩვეულებრივი ღვინოები შეადგენენ და ძირითადად ამერიკული და ჰიბრიდული ჯიშებისგან მზადდება. ბრაზილიაში ასევე იწარმოება მუსკატი, ლიქიორი და ცქრიალა ღვინოები. მეღვინეობა ბრაზილიაში ორიენტირებულია მშრალი ღვინოების წარმოებაზე.
ღვინო ბრაზილიაში
ბრაზილია მესამე უდიდესი ღვინის მწარმოებელია სამხრეთ ამერიკაში, არგენტინისა და ჩილეს შემდეგ; 2018 წელს წარმოებამ შეადგინა 3.1 მილიონი ჰექტოლიტრი (82 000 000 აშშ გალონი).
2019 წელს ბრაზილია მე-15 იყო მსოფლიოში, როგორც უმსხვილესი ღვინის მწარმოებელი.
ბრაზილიაში მიწის მნიშვნელოვანი ფართობი ეთმობა მევენახეობას – კერძოდ, 82,000 ჰექტარი (200,000 აკრი) 2018 წელს, თუმცა ძირითადად ეს არის სუფრის ყურძენი და არა ღვინის წარმოებისთვის საჭირო ყურძენი.
საუკეთესო ხარისხის ღვინოები (vinho fino) მზადდება ევროპული Vitis vinifera ყურძნისგან და 2003 წელს მხოლოდ 5000 ჰექტარზე (12000 აკრი) იყო გაშენებული ასეთი ვაზი. დანარჩენი ამერიკული ან ჰიბრიდული ვაზის ჯიშებია, რომელთაგან ბევრის კულტივირება უფრო ადვილია ბრაზილიის პირობებში.
ისტორია
საუკუნეების მანძილზე არაერთი მცდელობა იყო ევროპული ვაზის ბრაზილიაში შემოტანის. პირველი ვაზი ბრაზილიაში ჩამოიტანეს პორტუგალიელებმა 1532 წელს, დარგეს სან პაულოს შტატში.
იეზუიტებმა ესპანური ვაზი რიო გრანდე-დუ სულში 1626 წელს ჩამოიტანეს, ხოლო მე-18 საუკუნეში ვაზის კალმები მადეირიდან და აზორებიდან ჩამოიტანეს.
1840 წელს იზაბელას ყურძნის პლანტაციები რიო გრანდეს სამხრეთ სანაპიროზე გახდა პირველი წარმატებული პლანტაციები ბრაზილიაში.
1870-იანი წლების ბოლოს მეღვინეობა დაარსდა სერა გოში, სადაც ამით დაკავდნენ იტალიელი იმიგრანტები, ძირითადად ამერიკული ვაზის გამოყენებით. მოგვიანებით დაემატა რამდენიმე იტალიური ჯიში და ტანატი.
ბრაზილიაში მაღალი ხარისხის ღვინოების წარმოება დაიწყო 1970-იან წლებში, როდესაც ღვინის რამდენიმე საერთაშორისო კომპანიამ ინვესტიცია მოახდინა ბრაზილიაში და შემოიტანა ნოუ-ჰაუ და თანამედროვე აღჭურვილობა.
გეოგრაფია და კლიმატი
ბრაზილია ეკვატორული ქვეყანაა, თუმცა მისი დიდი ფართობისა და განსხვავებული ტოპოგრაფიის გამო, კლიმატი მნიშვნელოვნად განსხვავდება ქვეყნის სხვადასხვა რეგიონში.
მიუხედავად ამისა, ღვინო წარმატებით იწარმოება როგორც ეკვატორული კლიმატის, ისე ზომიერი კლიმატის მქონე რაიონებში.
მეღვინეობის რეგიონები
ბრაზილიაში ვენახების ფართობის თითქმის 71% მდებარეობს რიო გრანდე-დუ სულის შტატში; აქ იწარმოება ქვეყნის მთლიანი ყურძნის პროდუქციის დაახლოებით 88%.
მეღვინეობის ცნობილი ადგილები მდებარეობს სან-პაულოსა და სანტა კატარინის სამხრეთ შტატებში.
ბრაზილიის ღვინის მთავარი რეგიონი, Rio Grande do Sul, შედგება ორი ქვერეგიონისგან: Frontera და Sierra Gaucha.
ჩრდილო-აღმოსავლეთში ყურძენი გაშენებულია სეარას, პერნამბუკოსა და ალაგოასის შტატებში, ჩრდილო-აღმოსავლეთში – ბაიას შტატში, სადაც სან-ფრანცისკოსა და კუნძულ იტალარიკაში მუსკატის ყურძენი მოჰყავთ.
Espiritu Santo-ში გაშენებულია იზაბელას ჯიში, ხოლო რიო დე ჟანეიროს შტატის მთიან ზონებში – ევროპული სუფრის ჯიშები. ვენახები გაშენებულია გოიასის და პარანას შტატებში.
იგეგმება ახალი პლანტაციების გაშენება ურუგვაის საზღვარზე, 3000-4000 ჰექტარ ფართობზე.
მეღვინეობის ჯიშები
ბუჩქის უპირატესი ფორმებია: სილვოზა და კორდონი საყრდენებზე (ევროპული ჯიშებისთვის) და ესპანური პერგოლა (იზაბელასთვის).
ყველაზე გავრცელებული კულტივირებული ტექნიკური ჯიშებია:
თეთრი – პინო ბლანი და პინო გრი, ტრამინერი, სოვინიონი, თეთრი მუსკატი, მალვაზია, ტრებიანო, სემილიონი, გარნაჩა, პიროვანო, პიკპული, ვერდიკიო, პოვერელა, კადარკა, კორტეზე და სხვ.
წითელი – კაბერნე, მალბეკი, სირა, ბარბერა, მერლო, ლამბრუსკო, კარმანერე, სანჯიოვეზე, მოურვედრე, კანაიოლო, კლაირეტი, გრანდ ნუარ დე ლა კალმეტი, გრენაში, ბონარდა, კარინიანი, ალიკანტე და სხვ.;
სუფრის ყურძის ჯიშები – ალფონს ლავალე, სენსო, ანა – დი – ლიპსია, ოქროსფერი შასლა, ოლივესტას კორნიოლასი, ალექსანდრიის მუსკატი, ჰამბურგის მუსკატი, როზატო-დი-ტერასინა, რეგინა, იტალია, პრიმუსი, ერმიდორო, ვერდეა, ფორმოზა და სხვ. ბოლოს დროს გაშენებულებიდან აღსანიშნავია ბეირუთული დატიერი და ფრანკენტალი.
ტერიტორიის მნიშვნელოვანი ნაწილი უკავია იზაბელას ჯიშის ყურძენს.
ევროპული ჯიშების მოსავლიანობა შეადგენს 150-180 ც/ჰა-ს, იზაბელას – 200-220 ც/ჰა-ს. ყურძნის შაქრიანობა 25-28%-ია.
დაგეგმილია ყურძნის ჯიშური შემადგენლობის შემდგომი შეცვლა ევროპული ჯიშების სასარგებლოდ, რომლებიც ამერიკულთან შედარებით უმაღლესი ხარისხის ღვინოს აწარმოებენ.
მეღვინეობა ბრაზილიაში – ღვინის მწარმოებელი კომპანიები ბრაზილიაში
ღვინის მწარმოებელ ყველაზე ცნობილ კომპანიებს შორისაა Carlos Dreher Neto. უმსხვილესი კოოპერატივი, Vinicola Aurora (Bento Gonçalves), 1000 წევრით, ბრაზილიის ექსპორტის 95 პროცენტს შეადგენს.
საექსპორტო ღვინოებს Palomas-ის მეღვინეობაც აწარმოებს.
ბრაზილიური ღვინოების მთავარი უცხოელი მყიდველები არიან აშშ და დიდი ბრიტანეთი.
თანამედროვე ღვინის წარმოების ორგანიზება უცხოური კომპანიების მონაწილეობით ხორციელდება.
მათ შორისაა ფრანგული კომპანია Moet et Chandon-ის ფილიალი, რომელიც 1977 წლიდან აწარმოებს ცქრიალა და მშრალ ღვინოებს.
ღვინის საწარმოები სან პაულოში ეკუთვნის იტალიურ კომპანია Cinzano-ს, რომელიც აწარმოებს ვერმუტს. ადგილობრივი წარმოების ღვინოები ქვეყნის შიგნით მოთხოვნილების თითქმის 95%-ს აკმაყოფილებს.
ღვინის მოხმარება ერთ სულ მოსახლეზე 2,6 ლიტრია. ბრაზილიაში მევენახეობისა და მეღვინეობის განვითარების პირობები განსხვავებულია.
რიო გრანდე-დუ სულის შტატში ვენახის მთლიანი ფართობის 85% და მეღვინეობის საწარმოების 70% განთავსებულია 4 კოოპერატიულ მეურნეობაში, რომელთაგან თითოეული აწარმოებს წელიწადში დაახლოებით 200 ათასი ჰლ ღვინის პროდუქტს (მათ შორის ვერმუტი, კონიაკი და ცქრიალა).
აქ გამოყენებულია თანამედროვე ტექნიკური საშუალებები და მეღვინეობის ტექნიკა.
მეღვინეობის ყველაზე მსხვილი ცენტრები მდებარეობს რიო გრანდე დო სულის, სან პაულოს, რიო დე ჟანეიროს, სანტა კატარინას, ბაიას შტატებში.
ღვინის იმპორტი
ბრაზილიას პორტუგალიიდან შემოაქვს თეთრი და წითელი ღვინოები, პორტვეინი, ცქრიალა ღვინოები, საფრანგეთიდან – მაღალი ხარისხის მსუბუქი და ცქრიალა ღვინოები, იტალიიდან – კიანტი, ვერმუტი და სხვა მაღალი ხარისხის ღვინოები, ესპანეთიდან- თეთრი და წითელი ღვინოები, ლიქიორის ღვინოები.
წყაროები
-
Jancis Robinson, ed. (2006). «Brazil». Oxford Companion to Wine (Third ed.). Oxford: Oxford University Press. pp. 102—103. ISBN 0-19-860990-6.
-
Possingham, John; Henschke, Paul; Smart, Richard (2015-11-19), «tropical viticulture», The Oxford Companion to Wine, Oxford University Press, doi:10.1093/acref/9780198705383.001.0001/acref-9780198705383-e-3558, ISBN 978-0-19-870538-3, retrieved 2021-03-30
-
Wurz, Douglas André; Bem, Betina Pereira de; Allebrandt, Ricardo; Bonin, Bruno; Dalmolin, Luiz Gabriel; Canossa, Adrielen Tamiris; Rufato, Leo; Kretzschmar, Aike Anneliese (2017). «New wine-growing regions of Brazil and their importance in the evolution of Brazilian wine». BIO Web of Conferences. 9: 01025. doi:10.1051/bioconf/20170901025. ISSN 2117-4458.
-
Reporter, Contributing (May 11, 2011). «Brazilian Winemakers Ready for the Season».