მეღვინეობა ვიეტნამში
პირველი ვიეტნამური ვენახები ფრანგმა კოლონისტებმა XIX საუკუნის ბოლოს, ბა ვი ბორცვებზე, ჰანოის დასავლეთით გააშენეს. მოგვიანებით კი ვაზი ქვეყნის ცენტრში მაღალ სიმაღლეებზე გაშენდა.
ღვინის პირველი კომერციული წარმოება ვიეტნამის სამხრეთ-აღმოსავლეთით, ნინ ტუანის პროვინციაში განვითარდა.
მეღვინეობა ვიეტნამში – რეგიონები
რაიონი მდებარეობს ჰო ჩი მინიდან ჩრდილო-აღმოსავლეთით 250 კილომეტრში. ეს ადგილი შეირჩა არა იმდენად შესაფერისი ნიადაგისა და კლიმატის გამო, არამედ იმიტომ, რომ აქ უკვე დამკვიდრებული იყო სუფრის ყურძნის წარმოება.
ზოგადად, ქვეყნის ცხელ და ნოტიო კლიმატში ყურძნის ხარისხი ძალიან ცვალებადია, აქ კი ნაკლებია გრილი და მშრალი ზონები ღვინის საიმედო წარმოებისთვის.
ტროპიკულ კლიმატში ვაზი ნაყოფს თითქმის განუწყვეტლივ იძლევა. ამიტომ, გასხვლის რეჟიმი ადაპტირებული, რომ წელიწადში ორი ან სამი მოსავლის მისაღებად.
სოკოვანი დაავადებების თავიდან ასაცილებლად ვაზები ძირითადად პერგოლას სახით ფორმირდება.
მწარმოებლები
ვიეტნამის უდიდესი ღვინის ქარხანა, ვანგ დალატი Vang Dalat , მიუხედავად იმისა, რომ მდებარეობს დალატში, ყურძენს იმავე სანაპირო ნინ ტუანში მოჰყავს.
Château Dalat-ის პრემიუმ ხაზი მოიცავს შარდონეს, სოვინიონ ბლანის, შირაზის, მერლოსა და კაბერნე სოვინიონის ღვინოებს. კომპანიას კონსულტაციას უწევენ ფრანგი და ავსტრალიელი ენოლოგები.
წითელი ღვინოების დაძველება ხდება ფრანგულ კასრებში.