მეღვინეობა რუსეთში
რუსეთში ყურძენი მოჰყავთ კრასნოდარის და სტავროპოლის ტერიტორიებზე, ჩეჩნეთში, დაღესტანში, ინგუშეთში, ყაბარდო-ბალყარეთში და ჩრდილოეთ ოსეთში; ასტრახანის, ვოლგოგრადის და სარატოვის რეგიონებში, როსტოვის ოლქში (დონზე).
ნაკლები რაოდენობით – შუა ზონაში ბაშკირიის ჩათვლით და შორეული აღმოსავლეთის სამხრეთ რეგიონებში.
სამრეწველო მევენახეობა ყველაზე მეტად განვითარებულია ჩრდილოეთ კავკასიასა და როსტოვის რეგიონში.
მეღვინეობა რუსეთში – რუსეთის ღვინის რეგიონები
ყურძნის მოყვანის ძირითადი რეგიონებია:
კრასნოდარის ოლქი.
კრასნოდარის მხარეში შეიძლება გამოიყოს მეღვინეობის რამდენიმე ძირითადი ქვეზონა: აზოვისპირა, ტამანის, შავი ზღვისპირა, ჩრდილოეთ კავკასია და ცენტრალური.
რეგიონში უმსხვილესი მწარმოებლები არიან შემდეგი კომპანიები: “აბრაუ-დურსო”, “ზაპოროჟიე”, “კავკაზი”, “კუბან-ვინო”, “მისხაკო”, “რუსკაია ლოზა”, “ფანაგორია”.
როსტოვის რეგიონი
უმსხვილესი მწარმოებლები: მილეროვსკის მეღვინეობა, როსტოვის შამპანური ღვინის ქარხანა, ციმლიანსკის ღვინოები, იანტარნოიე
სტავროპოლის რეგიონი.
აქ არის კონცენტრირებული ვენახის ფართობის 13%, რაც უზრუნველყოფს რუსეთის მთლიანი ყურძნის მოსავლის დაახლოებით 15%-ს. უმსხვილესი მწარმოებლები: Levokumskoye, Mashuk, Praskoveyskoye, Stavropolsky.
2010 წლის დასაწყისიდან პრასკოვეისკოიმ მიატოვა საკუთარი ყურძნის ღვინოების წარმოება და მათი წარმოება ბულგარეთში გადაიტანა.
„გეორგიევსკის მეღვინეობა“ მხოლოდ უალკოჰოლო სასმელებსა და სასმელ წყალს აწარმოებს.
დაღესტანი
საბჭოთა პერიოდში, ყურძნისა და ყურძნის ღვინის წარმოების ერთ-ერთი უდიდესი რეგიონი იყო. ამჟამად საგრძნობლად არის შემცირებული ვენახების ფართობი, მოსავლის მოცულობა არ აღემატება 100 ათას ტონას.
უმსხვილესი მწარმოებლები: Derbent Sparkling Wine Factory, Kizlyar Brandy Factory.